Vissza

A 2024. június 6-án tartott Elnökségi ülés témái

A júniusi Elnökségi ülés meghívója kilenc napirendi pontot tartalmazott. Az első napirendi pontban a HTE főtitkára értékelte a májusi Közgyűlést. A második napirendi pontban a HTE Infokom 2024 konferencia programbizottságának az elnöke számolt be a szakmai program állásáról. A harmadik napirendi pontban a HTE minikonferenciák helyzetéről tartott előterjesztést a HTE operatív igazgatója. A negyedik napirendi pontban a Tudományos Bizottság elnöke adott helyzetképet a honlap megújításának az előkészületeiről. A következő napirendi pontban a tagságfejlesztésért felelős elnökségi tag a kollektív tagságról adott helyzetképet. A hatodik napirendi pontban az Informatikatörténeti Fórum személyi adattárával kapcsolatos előterjesztést tartotta meg a HTE ITSZA elnöke. A hetedik napirendi pontban az operatív igazgató a HTE pénzügyi státuszát mutatta be. A nyolcadik pontban az állami díjak kérdéséről értekezett az Elnökség. Végezetül az Egyebek napirendi pontban három téma került terítékre: a HTE főtitkára a júliusi stratégiai elvonulással kapcsolatos információkat osztotta meg az Elnökség tagjaival, majd az archív dokumentumok tárhelyével kapcsolatos témáról, illetve a Postamúzeum helyzetéről esett szó.


Az Elnökségi ülés elején még egy kellemes kötelességének tett eleget Kolláth Gábor főtitkár, amikor Czifra Juliannának átadta a HTE Ezüst jelvény kitüntetést, amit a Közgyűlésen távolléte miatt nem tudott átvenni. Az ünnepi pillanat után kezdte meg az Elnökség a napirend szerinti munkáját.

Az első napirendi pontban Kolláth Gábor főtitkár értékelte röviden a május 31-én megtartott Közgyűlést. Megköszönte a jól megszervezett, színvonalas lebonyolítást és külön kiemelte, hogy fontosnak tartja a befektetett energiát, a magas színvonalat és a szép helyszínt, ez példát mutat a szakmai közösségeknek és a megjelent tagoknak egyaránt. Megállapította, hogy az eltelt év sikeresnek minősíthető és ez nem véletlen, mert elvégzett munka van mögötte. Külön köszönetet mondott ezért a teljes vezetésnek, a titkárságnak és az operatív igazgatónak.

A második napirendi pontban a HTE Infokom 2024 konferencia Programbizottságának az elnöke, Kiss Tamás számolt be a konferencia szakmai programjának a helyzetéről. Elmondta, hogy a szekciók programja lényegében összeállt, még továbbra is a keynote előadásokkal kell alaposabban foglalkozni, mert itt még lehetnek változások. Az Elnökség több nevet is javasolt, ezeket a nyár folyamán kell körüljárni, hogy szeptemberre már kész program legyen. Az operatív igazgató, Nagy Péter ehhez még hozzátette, hogy a szponzorációs tárgyalások is elkezdődtek, de ezeket majd a teljes program birtokában lehet felpörgetni.

A harmadik napirendi pontban az Elnökség a HTE minikonferenciákkal foglalkozott Nagy Péter előterjesztésében. Sikeresnek értékelte a június 5-én megtartott HTE 75 Infokom trendek konferenciát, ahol a helyszínen 80 fő, online módon pedig további 70-80 fő követte a jövőt felvázoló előadásokat. Az előadásokról videófelvételek készültek, de ezeket csak a résztvevők, valamint a HTE tagok tekinthetik meg – ez már a kétszintű szolgáltatási kör egyik megjelenési formája. Nagy Péter kiemelte, hogy a rendezvény visszajelzései pozitívak, jó volt a hirtelen témaváltás, de azért több időt kell fordítani a szervezésre a következőkben. Bartolits István, a HTE 75 programjának az összefogója kiemelte, hogy a 75. évfordulóra készült jövőképek írásban is elkészültek – ez adta a minikonferencia alapját – és elő lesznek készítve a Híradástechnika folyóiratban publikálásra. Egyben köszönetet mondott a munkában részt vett összes szakembernek és a jövőképek szerzőinek a munkáját összefogó Sallai Gyula professzornak.

Nagy Péter kitért az elhalasztott mesterséges intelligencia minikonferenciára is, ennek most a tervezett időpontja szeptember vége. A drónokkal foglalkozó minikonferenciát 2025 februárjának a második felére lehet tervezni, az intelligens közlekedésre vonatkozó javaslatot meg még meg kell vizsgálni, hogy sikerül-e kitölteni témával.

A negyedik napirendi pontban Huszty Csaba, a Tudományos Bizottság elnöke a HTE online platformjának és a honlap megújításának a terveiről számolt be. A specifikáció véglegesítése hamarosan megtörténik, ebben Nagy Péterrel fog egyeztetni. A műszaki melléklet készültsége 70-80 %-os, tehát közel van a végső állapothoz. Mivel a tagságfejlesztés is ennek a projektnek a beindítására vár, így célszerű lesz Soós Istvánt, az elnökség tagságfejlesztéssel foglalkozó tagját is bevonni a véglegesítés egyeztető tárgyalásába.

Az ötödik napirendi pontban át is vette a szót Soós István, aki a HTE kollektív tagságának a helyzetéről adott képet. Jelenleg a HTE kollektív tagjainak a száma 76 cég, vállalat vagy szervezet. Sajnos az utóbbi időszakban négy cég kilépett a HTE-ből, ugyanakkor azonban 10 új idei belépőnk van, ami nagyon örömteli hír. Elkészült egy ajánló dokumentum az egyetemek számára is, Soós István szeptember-október időszakában egyeztet az egyetemekkel, bemutatva az új elképzeléseket is.

A hatodik napirendi pontban Horváth Pál, a HTE Infokommunikációs Személyi Adattárának (ITSZA) a főszerkesztője tartott előterjesztést az NJSZT Informatikatörténeti Fórum (iTF) személyi adattárával való együttműködésről. A HTE és az NJSZT 2023-ban kezdte meg az intenzív együttműködést a személyi adattár bővítésére vonatkozóan. A HTE ITSZA megszervezése után megkezdett munkának az eredményeként már 10 HTE tag személy adatlapja készült el és került fel az adattárba, további 9 személy adatlapja pedig kidolgozás alatt van. Az NJSZT-nek igen szigorú elvárásai vannak az adatbázisba feltöltött adatlapok tekintetében, ami jelentős többletmunkát ró a HTE ITSZA szerkesztő bizottságának, de ugyanakkor ez biztosítja a homogenitást. Ehhez viszont javítani kell még a működési hatékonyságot és gördülékenyebbé kell tenni az adatlapok elkészítését jobb kitöltési segédlettel és megfelelő template kidolgozásával. Az NJSZT iTF-fel jó az operatív együttműködés, ez lehetőséget teremt a javaslataink megvalósítására. A HTE ITSZA már egy komoly listát állított össze a HTE elhunyt tagjairól, akikről érdemes adatlapot összeállítani és a jelenleg is aktív tagokról, akiket célszerű lesz felkérni az adatlapjuk kitöltésére, hogy bekerülhessenek az iTF személyi adattárába.

A hetedik napirendi pontban Nagy Péter tartotta meg az előterjesztését a HTE pénzügyi státuszáról. Elmondta, hogy alapvetően a pénzügyeink nem változtak az elmúlt időszakban, de az MTA pályázatán az Infocommunications Journal pályázatot nyert, ami 1,2 millió FT-os anyagi támogatást jelent. A közeljövőben – augusztus végén – lesz egy pályázati elszámolás, erre el kell készíteni a megfelelő anyagokat. A minikonferenciák szponzorációit továbbra is erőteljesen szervezni kell, ezzel tudjuk a tagjaink számára a díjmentes részvételt biztosítani.

A nyolcadik napirendi pontban Kolláth Gábor, a Díjbizottság elnöke az állami díjjavaslatokkal foglalkozott. Mivel az indítványokat 150 nappal a nemzeti ünnepeket megelőzően kell benyújtani, így lényeges, hogy mindig legyenek előkészített felterjesztések az arra érdemes HTE tagjaink közül. Bartolits István, a bizottság tagja elmondta, hogy az eddigi lista – örvendetes módon – kiürült, jelöltjeink sikeresen befutottak, így új, támogatható neveket vár az Elnökségtől, de ezeket csak kellő indoklással tudja a HTE befogadni. Lényeges a kellően részletes életrajz is, mert ennek hiányában nem lehet a felterjesztés indoklását összeállítani. Az állami díjjavaslatra történő felterjesztésről az Alapszabálynak megfelelően nem a Díjbizottság, hanem az Elnökség dönt, a Díjbizottságnak csak a HTE kitüntetések esetében van döntési jogköre. Természetesen a Díjbizottság minden támogatást megad a kiválasztott személyek indoklásának a kidolgozásában.

Végezetül az Egyebek napirendi pont került sorra. Itt elsőként Kolláth Gábor főtitkár jelezte, hogy júliusban stratégiai elvonulást tervez, ennek helyszíne még nem tisztázott, az időpontja viszont már megvan, ez július 4. Az értesítéseket e-mailben fogja megküldeni az érintettek számára.

Bartolits István beszámolt arról, hogy az archív dokumentumok tára témájában beszélt Magdó Csabával, aki szívesen vállalja a feladatot, de egy kis időt kért a megkezdésére, mert most a Postamúzeum ügyével kell intenzíven foglalkoznia.

Bancsics Ferenc a Postamúzeum okán beszámolt a Várban lévő, korábban a Telefónia Múzeumban kialakított 7A-1 rotary központ bemutatótermének a sorsáról. Ebből kiderült, hogy a 7A-1 karbantartására lehetőséget kaptak azok a lelkes kollégák, akik korábban is elvégezték ezt a munkát, így remény van a világ egyetlen 7A-1 központjának a megmentésére és működő állapotának a megtartására. Ugyanakkor szó esett arról is, hogy Elnök úr is, Bancsics Ferenc is fontosnak tartja a Postamúzeum további működését, de ki kell találni, hogyan lehet az alapítványi formáról más formára áttérni. Ez lehet a Postamúzeum megmentésének a kulcsa. Persze ha az új forma megvan, akkor szükséges még a szakmai támogatás és a pénzügyi fenntartás. Ezeket is rendezni kell, a szakmai fenntartást a HTE Technikatörténeti szakosztálya vállalhatja fel. Ezek örömteli hírek, bízunk a pozitív fejleményekben!

Ezzel az Elnökség a kitűzött napirendi pontok végére ért, így az ülést Kolláth Gábor főtitkár berekesztette.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.09.04. 9:00 - 2024.09.04. 11:00
HTE Mesterséges Intelligencia Minikonferencia 2024 2024.09.24. 13:00 - 2024.09.24. 17:00
HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács