program vaz

 

Az alábbi programban a kék színű előadó névre kattintva eléri az előadó szakmai bemutatkozását. 

 

November 5. kedd

     

KONFERENCIA MEGNYITÓJA

   
 

 9.30 - 9.40
Vágujhelyi Ferenc , HTE

   

PLENÁRIS ELŐADÁSOK

       
 

9.40 - 10.10

   
 

10.10 - 10.40

   
         
  10.40 - 11.10 Kávészünet 
        absz
 

11.10 - 11.40

     
 

11.40 - 12.10

     
         
 

HTE FEKETE LÁSZLÓ-DÍJ ÁTADÁS
12.10 - 12.30

     
       
  12.30 - 14.00 Ebédszünet
       

A HTE KRISTÁLYGÖMBJE: A JÖVŐ TECHNOLÓGIÁI A JELENBEN MAGYARORSZÁGON
14.00 - 15.30

  absz
 

Szekcióvezető: Bacsárdi László , BME

Űrtávközlés, kvantumkommunikáció, önvezető autók és járműkommunikáció - csupán pár kiragadott terület azon forradalmi technológiák közül, amelyek a jövőben meghatározóak lesznek. A szekcióban belepillantunk a HTE jövőt jósoló kristálygömbjébe, és meghívott szakértőink révén körbejárunk néhány ígéretes technológiát, megnézve, hol tart most az adott terület és milyen jövő állhat előtte.

 
 

Slezák Balázs, Wozify:  Az űriparban rejlő lehetőségek a földi vállalatok számára

 

Imre Sándor, BME: Kvantuminformatika és -kommunikáció - kicsi a bors, de erős

   
       

AI HYPE ÉS VALÓSÁG AZ AI ACT ELŐSZOBÁJÁBAN!
14.00 - 15.30

 

Szekcióvezető: Solymos Gyula 
Az elmúlt időszakban a Mesterséges Intelligencia minden média és konferenciaközéppontjába került ami sokszor túlmisztifikálja a technológiába rejlő lehetősségeket. Az irodai alkalmazásainkba már beépült, de vajon mire használhatjuk és mire használjuk ezeket a megoldásokat annak érdekében, hogy a cégünk működését még hatékonyabba tegyük. Vajon mi a realitás amikor az Office alkalmazásokon túl is munkára szeretnénk fogni a MI megoldásokat és hogy lehet azt felelősségteljesen az Ai Act európai irányelveinek megfelelően fejleszteni illetve beépíteni a szervezetünk mindennapjaiba? Érdemes a támat a technológiai oldaltól kicsit eltávolodva jogilag is körbejárni, mert ha a számos előnye mellett a technológia a néhány szemmel látható kihívás mellett számos rejtett jogiproblémát is felvet. Hogy lehet hiteles áthatható mesterséges intelligencia megoldásokat építeni amiben a vezetők is megbízhatnak, és amit nyugodtan alkalmazhatunk a jövőben mint a munkánkat támogató digitális ügynököt, vagy akár a döntéseinket támogató üzleti asszisztenst? Hogy segíthet ebben a blockchain technológia és annak eIDAS 2.0 regulációban jogilag is megjelenő elismerése? A technológia már adott és a jogi héttré is formálódik, de hogy indítsunk el egy Ai projektet, úgy hogy elkerüljük annak zsákutcáit…… és persze nem árt feltenni azt a kérdésez is hogy biztos hogy mindig MI jelenti a megoldást a szervezetünk digitális fejlődésének útján? Miért van szükség az üzleti és informatikai startégiágág Digitalizációs Mesterterv-ben való egyesítésére és hogy tehetők erőforrássá ebben a legtöbb cégnél már megtalálható Digitális Chamipon kollégáink? Hogy tudjuk a segítségükkel belülről elindítani a Mesterséges Intelligencia használatát a szervezeteinkben, elkerülve annak zsákutcáit és azt hogy a sikertelen 2/3 MI projektek közé kerüljünk?

  absz
 

Szabó Péter, Microsoft Magyarország: Office alkalmazások beépített MI asszisztensekkel

       
  15.30 - 16.00 Kávészünet
       

DIGITÁLIS TÁRSADALOM
16.00 - 17.30

  absz
 

Szekcióvezető: Bancsics Ferenc
Digitális Társadalom! Stratégiai dokumentumok tartalmazzák, EU mutatók készülnek rá, de mégsem tudjuk igazán definiálni. A „Digitális Társadalom” szókapcsolatból a társadalom talán érthetőbb, de mitől digitális? A szótő a digit, aminek egyik jelentése a :számjegy. A „Digitális Társadalom” mégsem azt jelenti az emberek számára, hogy számjegyekkel leírt ország méretű közösség.  Sokkal inkább olyan eszközök és szolgáltatások összessége, amelyek a digitális világ - számjegyekkel, azon belül is kétállapotú jelekkel jellemezhető számítástechnika – eszközrendszerét használja a mindennapok kihívásainak könnyebb, gyorsabb kezelésére, a gyorsuló életvitelben időnyerésre. 
Az Európai Bizottság 2014 óta nyomon követi a digitális gazdasággal kapcsolatos tagállami eredményeket, és közzéteszi a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatóról (DESI) szóló éves jelentéseket. Ezek jellemzője, hogy pár év elteltével változik a mérési módszer és a szempontrendszer, és mire azt gondolnánk, hogy jól teljesítünk, addigra egy más mutató szerint kiderül, hogy mégsem. 
De ez számít? Leírható-e statisztikai mutatókkal, hogy a mindennapok embere mit érzékel ezekből a vívmányokból? Elegendő-e, ha leképezzük a szolgáltatásokat vagy éppen a közigazgatási ügyeket egy virtuális térben, de nem mondjuk meg, hogyan is kell azokat használni? Mikor érnek célt ezek a drága pénzen elvégzett infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztések, lehet-e ezt mutatókkal leírni? Milyen trendek figyelhetők meg az állami szféra, és a piac, például az e-kereskedelem trendjeiben, milyen eszközök állnak rendelkezésre, hogy a szolgáltatások igénybevétele ne informatikusi végzettséghez legyen kötve? Mikor mondhatjuk, hogy digitális a társadalom? 
A szekció előadóival ezekre a kérdésekre próbálunk válaszokat találni, egyben bemutatva, hogy a jelenlegi trendek alapján milyen szempontok alapján tervezik fejlesztéseiket az állami és a piaci szolgáltatók.

 
 

Both András, DMÜ / IdomSoft: Állampolgár a társadalomban, digitális állampolgár a digitális társadalomban

 

Molnár Szilárd: Kortalan digitális transzformációt!

   
       

INFORMÁCIÓBIZTONSÁG
16.00 - 17.30

   
  Szekcióvezető: Magyar Sándor, HTE-EIVOK
   
       
 
17.30 - 17.45 Szünet
 
   

 ÁLLAMI SZEREPVÁLLALÁS: SIVATAG VAGY OÁZIS?
17.45 - 19.15

  absz
 

Szekcióvezető: Huszty Csaba Entel

Az állam az elmúlt évtizedekben folyamatosan hangsúlyos szerepet vállalt a hazai hírközlési infrastruktúra és piac alakításában a szabályozói, a keresleti, és újabban a befektetői oldalon is. A korszerű hírközlési infrastruktúra létesítéséhez és fenntartásához kiegyensúlyozott helyzet volna előnyös, azonban az utóbbi időben jelentős léptékű változások történek. Ezek egy részen téma és a felszínen van, másik részéről keveset beszélnek és nincs a megoldás érdekében érdemi cselekvés. A szekcióban több nézőpontból - hazai és nemzetközi kitekintés mellett - megvizsgáljuk, hogy mi történt eddig, mi történik most, és várhatóan mi fog történni a közeli jövőben a hírközlési beruházások körül. Mi volna elvárható az állam részéről, mik a jó gyakorlatok? Lesznek-e beruházási projektek, és ha igen, mikor, mekkorák is milyenek? Hogyan változtak a hírközlési építmények tervezési követelményei és lesz-e emögött finanszírozás? Vannak-e elég ambiciózus programok, vagy előre jósolható, hogy lemaradás következik? Van-e a programok megvalósításához elég szakember? És mit lehetne tenni azért, hogy növekedjen a kiszámíthatóság?

 
 

Földes Gábor, Vantage Towers Europe: Szélessávú hálózatok finanszírozása: ahol véget ér a piaci alapú beruházás, kezdődik az állami szerepvállalás, jó esetben, Nemzetközi kitekintés EU fókusszal 

 
 

Kelemen Gábor, Századvég: A hazai piac igényei

 
     
 AI WORSHOP (MAX 20 FŐ)
17.45 - 19.15
 
     
19.30 - 21.00 VACSORA  
   
   

November 6. szerda

 
   
ÁLLAMI ÉS KORMÁNYZATI TÁVKÖZLÉS
9.15 - 10.45
 
 

Szekcióvezető: Jamrik Péter

Az ICT szektor egyik legizgalmasabb és egyben nagy biztonságot igénylő, gyorsan fejlődő „szelete” a digitális állam koncepcióját, az állam és az állampolgárok közti kapcsolatot, továbbá a szélessávú PPDR (készenléti szolgálatokat kiszolgáló rádiós rendszer) igényeit kiszolgáló komplex vezetékes- és rádiófrekvenciás infrastruktúra. A hazai körülmények között ennek összetétele folyamatosan alakul a felhasználói igények változása, a technológia fejlődése és a mindenkori kormányzati szándékok mentén. Az elmúlt években kialakult struktúra több, eltérő irányítási-, finanszírozási-, és technológiai hatás okán konszolidációra érett. Ebben az erőtérben számos jelentős szereplőt érint az új infrastruktúra szolgáltatási modell kialakítása. A szekció, illetve a panelbeszélgetés a konszolidáció koncepcionális kérdéseit járja körül a jelenleg meghatározó szereplők álláspontjai és várható jövőbeli szerepeik alapján.

 
     
 
  10.45 - 11.15 Kávészünet
 
     
A MINDENT ÁTSZÖVŐ IOT: AZ IOT JELENE ÉS JÖVŐJE
11.15 - 12.45
 
 

Szekcióvezető: Zsák Péter , Smartopert

A szekció átfogó képet kíván adni az életünket átszövő IoT technológiák jelenlegi trendjeiről és jövőbeli lehetőségeiről. Hol tart ma az IoT? Kiterjeszthető-e az IoT a teljes életmódunkra? A résztvevők betekintést nyerhetnek a strukturált hálózatok szerepébe a modern lakóparkokban, az épületautomatizálás fejlődési irányaiba, valamint az IoT eszközök segítségével működő egészségügyi digitalizációs és predikciós rendszerek működésébe.

 
 

Zalai Gábor - Metrodom: Strukturált hálózatok a lakóparkokban és "gigatársasházakban" - Lehetne-e jobban?

 

Túróczy Bertalan, MediPredict: Digitalizálható-e az egészség?

   
  Dr. Kollár Csaba, ÓE BDK: AI és épületüzemeltetés - Családi háztól az okos városokig    
       

MÉDIA - VÍZÁLLÁSJELENTÉS A MÉDIAFOLYAMOK VILÁGÁBÓL
11.15 - 12.45

  absz
 

Szekcióvezető: Bordás Csaba, MediaKind, Dóbé Sándor , AMC

Idei média szekciónkban a médiafolyamok – streaming media – által utalt TV és média piac üzleti és technológiai újdonságait, irányzatait járjuk körbe. Körképünk egy hazai és nemzetközi piaci kitekintéssel kezdődik, ami segít majd ráhangolódni az izgalmas témákat kiveséző előadások témáira. Az első ilyen izgalmas piaci trend az OTT platformok élő TV platformokká válása és az ehhez köthető jelentős változások a piaci szereplők és üzleti modellek tekintetében. Mivel a médiafolyamok nagyon jól alakíthatóak és testreszabhatóak, ez a testre szabott és célzott hirdetések piacának berobbanását is előrevetíti. Hogyan alakul a hazai célzott hirdetési piac, mennyire áll készen ez az ökoszisztéma a streaming TV átalakulásra? Ezt járjuk majd körbe a második részletező témánkban. Bármilyen szolgáltatói streaming TV-média platform alapja továbbra is a backend, a háttérrendszer, ami a kapcsolat és koordináció a különböző komponensek között. Egy ilyen, utolsó generációs backend felépítésébe és szolgátatásaiba vezetjük be a hallgatóságot a szekció záróelőadásásban.

 
 

Szabadszállási Tibor, Vodafone Magyarország: Merre tovább TV platformok?

 

Sugatagi Gábor, NMHH: Majd kinövi? Majd rászokik? Generációs szakadékok a tartalomfogyasztásban

   
  12.45 - 14.00 Ebédszünet
       

MŰHOLDAK KÖRÜLÖTTÜNK: ÚJ MEGOLDÁSOK AZ ŰRTÁVKÖZLÉSBEN
17.35 - 18.50

 

 

 

Szekcióvezető: Vári Péter , NMHH,

 

  absz
       
       
       
       
       
19.00 - 20.30 VACSORA    
       
       
       
 
       
       
       

 

   
 

 
   
       

FREKVENCIÁK, PLATFORMOK, KIBERTÉR, MERRE TART A SZABÁLYOZÁS?
9.30 - 11.00

  absz
 

Szekcióvezető: Kollár Péter , NMHH

   
   
   
       
  11.00 - 11.30 Kávészünet
       

DIGITALIZÁCIÓ ÉS TÁRSADALOM
11.30 - 13.00

  absz  
 

Szekcióvezető: 
 

 
 

 

   
       
       

SZUBTÉR FREKVENCIÁN: A JÖVŐ TÁVKÖZLÉSI TECHNOLÓGIÁI
11.30 - 13.00

   
 

Szekcióvezető: Kovács Benedek , Ericsson

  absz
 

 

   
       
       
       

ROBBANÁS UTÁNI ÚTKERESÉS - AZ ONLINE VIDEÓ ÜZLETI MODELLJEINEK JELENE ÉS KÖVŐJE
11.30 - 13.00

  absz
 

Szekcióvezető:

 
 

, NMHH, 

   
 

 

 
       
  13.00 - 14.15 Ebédszünet
       
       

 

  absz
 

 

 
 

 

   
       
       
       

A DIGITALIZÁCIÓ A TÁVKÖZLÉSI INFRASTRUKTÚRA ÁTALAKÍTÁSÁVAL KEZDŐDIK ÉS VÉGZŐDIK
14.15 - 15.45

  absz
 

Szekcióvezető: Kiss Tamás , NMHH

 
       
 

Verebély Tibor , Vantage Towers

   
 

 

   
       
       


14.15 - 15.45

   
 

Szekcióvezető: 

 
 


 

   
       
       
  15.45 - 16.05 Szünet
       

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA HITELES ADATOKRA ÉPÍTVE
16.05 - 17.35

  absz
 

Szekcióvezető:

   
       
__      
EREDMÉNYHIRDETÉS, SORSOLÁS, ZÁRSZÓ
17.35 - 18.00
   
     
 

Past international events

 

IEEE NOMS 2022 - IEEE/IFIP Network Operations and Management Symposium
April 25-29, Budapest
https://noms2022.ieee-noms.org/

 

SSW11 2021 - Speech Synthesis Workshop
August 26-28, Budapest
https://ssw11.hte.hu/

 

IEEE NOMS 2020 - IEEE/IFIP Network Operations and Management Symposium
April 20-24, Budapest
https://noms2020.ieee-noms.org/

 

SDL 2017 - 18th International System Design Languages Forum Model-driven dependability engineering
October 9-11, Budapest
http://www.sdl2017.hte.hu/

 

ONDM 2017 - 21st International Conference on Optical Network Design and Modeling
May 15-17, Budapest
http://www.ondm2017.hte.hu

 

SPECOM 2016 - 18th International Conference on Speech and Computer
August 23-27, Budapest
http://www.specom2016.hte.hu/

 

EUSIPCO 2016 - 24th European Signal Processing Conference
29 August - 2 September, Budapest
http://www.eusipco2016.org

 

IEEE HPSR 2015 - 2015 IEEE 16th International Conference on High Performance Switching and Routing
July 1-4, Budapest
http://www.ieee-hpsr.org

 

21th European Wireless Conference
May 20-22, 2015 Budapest
http://ew2015.european-wireless.org


IEEE PerCom - IEEE International Conference on Pervasive Computing and Communications

March 24-28, 2014, Budapest, Hungary
http://www.percom.org/2014
IEEE PerCom 2014 conference


IEEE ICC2013 - IEEE International Conference on Communications
June 9-13, 2013, Budapest, Hungary
http://www.ieee-icc.org/2013