Fővédnöki felkérés elfogadása

Németh Lászlóné, Nemzeti Fejlesztési Miniszter Asszony elfogadta a fővédnöki felkérést.

 

Program

Előzetes program, tervezett témák

2024. november 5-6-án, 26. alkalommal kerül megrendezésre a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szervezésében HTE Infokom 2024. A rendezvény széleskörűen foglalkozik az infokommunikáció (távközlés, informatika és média) aktuális műszaki,f piaci és szabályozási kérdéseivel.

A konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen az infokommunikációs piac változásainak megismerésére, a legújabb műszaki megoldások, hálózat-, szolgáltatás- és alkalmazásfejlesztési elképzelések közzétételére, a tapasztalatok kicserélésére, az együttműködés elmélyítésére, a személyes és közvetlen kapcsolatok kialakítására.

A konferencia plenáris szekcióval indul, majd párhuzamos szekciókban zajlanak az előadások. A rendezvény ideje alatt a hazai infokommunikáció területén működő vállalatok és szervezetek kiállítóként is bemutatkoznak.

 

 

november 5. kedd

 

 

Regisztráció

de
 


Megnyitó
Plenáris előadások


de
 

Plenáris előadások
HTE Fekete László díj átadása
 

du
 
A HTE kristálygömbje: a jövő technológiái a jelenben Ai Hype és valóság az Ai Act előszobájában!

du
 
Digitális társadalom Információbiztonság

du
 
Állami szerepvállalás: sivatag vagy oázis? AI workshop (max 20 fő)

 

 

Vacsora

 

 

 

november 6. szerda

 

 

Regisztráció

de
 
Állami és kormányzati távközlés

de
 
A mindent átszövő IoT: az IoT jelene és jövője Média - Vízállásjelentés a médiafolyamok világából

du
 
Mindennek az alapja: Infrastruktúra 

Működés, Fejlesztések, EU-s keretek

AI/ML a távközlésben
du


A 6G Hálózatok Jövője: Innováció és lehetőségek


du
 
Zárszó, díjátadás

 



A HTE kristálygömbje: a jövő technológiái a jelenben, Bacsárdi László, BME HIT
Űrtávközlés, kvantumkommunikáció, önvezető autók és járműkommunikáció - csupán pár kiragadott terület azon forradalmi technológiák közül, amelyek a jövőben meghatározóak lesznek. A szekcióban belepillantunk a HTE jövőt jósoló kristálygömbjébe, és meghívott szakértőink révén körbejárunk néhány ígéretes technológiát, megnézve, hol tart most az adott terület és milyen jövő állhat előtte.

  • Slezák Balázs, Wozify - Az űriparban rejlő lehetőségek a földi vállalatok számára
  • Imre Sándor, BME - Kvantuminformatika és -kommunikáció - kicsi a bors, de erős

Ai Hype és valóság az Ai Act előszobájában! - Solymos Gyula
Az elmúlt időszakban a Mesterséges Intelligencia minden média és konferenciaközéppontjába került ami sokszor túlmisztifikálja a technológiába rejlő lehetősségeket. Az irodai alkalmazásainkba már beépült, de vajon mire használhatjuk és mire használjuk ezeket a megoldásokat annak érdekében, hogy a cégünk működését még hatékonyabba tegyük. Vajon mi a realitás amikor az Office alkalmazásokon túl is munkára szeretnénk fogni a MI megoldásokat és hogy lehet azt felelősségteljesen az Ai Act európai irányelveinek megfelelően fejleszteni illetve beépíteni a szervezetünk mindennapjaiba? Érdemes a támat a technológiai oldaltól kicsit eltávolodva jogilag is körbejárni, mert ha a számos előnye mellett a technológia a néhány szemmel látható kihívás mellett számos rejtett jogiproblémát is felvet. Hogy lehet hiteles áthatható mesterséges intelligencia megoldásokat építeni amiben a vezetők is megbízhatnak, és amit nyugodtan alkalmazhatunk a jövőben mint a munkánkat támogató digitális ügynököt, vagy akár a döntéseinket támogató üzleti asszisztenst? Hogy segíthet ebben a blockchain technológia és annak eIDAS 2.0 regulációban jogilag is megjelenő elismerése? A technológia már adott és a jogi héttré is formálódik, de hogy indítsunk el egy Ai projektet, úgy hogy elkerüljük annak zsákutcáit…… és persze nem árt feltenni azt a kérdésez is hogy biztos hogy mindig MI jelenti a megoldást a szervezetünk digitális fejlődésének útján? Miért van szükség az üzleti és informatikai startégiágág Digitalizációs Mesterterv-ben való egyesítésére és hogy tehetők erőforrássá ebben a legtöbb cégnél már megtalálható Digitális Chamipon kollégáink? Hogy tudjuk a segítségükkel belülről elindítani a Mesterséges Intelligencia használatát a szervezeteinkben, elkerülve annak zsákutcáit és azt hogy a sikertelen 2/3 MI projektek közé kerüljünk?

  • Szabó Péter, Microsoft Magyarország - Office alkalmazások beépített MI asszisztensekkel

Digitális társadalom, Bancsics Ferenc

Információbiztonság, Magyar Sándor, NKE

Állami szerepvállalás: sivatag vagy oázis? Huszty Csaba, Entel, HTE
Az állam az elmúlt évtizedekben folyamatosan hangsúlyos szerepet vállalt a hazai hírközlési infrastruktúra és piac alakításában a szabályozói, a keresleti, és újabban a befektetői oldalon is. A korszerű hírközlési infrastruktúra létesítéséhez és fenntartásához kiegyensúlyozott helyzet volna előnyös, azonban az utóbbi időben jelentős léptékű változások történek. Ezek egy részen téma és a felszínen van, másik részéről keveset beszélnek és nincs a megoldás érdekében érdemi cselekvés. A szekcióban több nézőpontból - hazai és nemzetközi kitekintés mellett - megvizsgáljuk, hogy mi történt eddig, mi történik most, és várhatóan mi fog történni a közeli jövőben a hírközlési beruházások körül. Mi volna elvárható az állam részéről, mik a jó gyakorlatok? Lesznek-e beruházási projektek, és ha igen, mikor, mekkorák is milyenek? Hogyan változtak a hírközlési építmények tervezési követelményei és lesz-e emögött finanszírozás? Vannak-e elég ambiciózus programok, vagy előre jósolható, hogy lemaradás következik? Van-e a programok megvalósításához elég szakember? És mit lehetne tenni azért, hogy növekedjen a kiszámíthatóság?

  • Földes Gábor - Nemzetközi kitekintés - az állam szerepe és értékelése a hírközlési beruházások kiegyensúlyozásában, kiszáradás után túlkereslet? 
  • Kelemen Gábor, Századvég - A hazai piac igényei

Állami és kormányzati távközlés, Jamrik Péter
Az ICT szektor egyik legizgalmasabb és egyben nagy biztonságot igénylő, gyorsan fejlődő „szelete” a digitális állam koncepcióját, az állam és az állampolgárok közti kapcsolatot, továbbá a szélessávú PPDR (készenléti szolgálatokat kiszolgáló rádiós rendszer) igényeit kiszolgáló komplex vezetékes- és rádiófrekvenciás infrastruktúra. A hazai körülmények között ennek összetétele folyamatosan alakul a felhasználói igények változása, a technológia fejlődése és a mindenkori kormányzati szándékok mentén. Az elmúlt években kialakult struktúra több, eltérő irányítási-, finanszírozási-, és technológiai hatás okán konszolidációra érett. Ebben az erőtérben számos jelentős szereplőt érint az új infrastruktúra szolgáltatási modell kialakítása. A szekció, illetve a panelbeszélgetés a konszolidáció koncepcionális kérdéseit járja körül a jelenleg meghatározó szereplők álláspontjai és várható jövőbeli szerepeik alapján.
 

A mindent átszövő IoT: Az IoT jelene és jövője, Zsák Péter
A szekció átfogó képet kíván adni az életünket átszövő IoT technológiák jelenlegi trendjeiről és jövőbeli lehetőségeiről. Hol tart ma az IoT? Kiterjeszthető-e az IoT a teljes életmódunkra? A résztvevők betekintést nyerhetnek a strukturált hálózatok szerepébe a modern lakóparkokban, az épületautomatizálás fejlődési irányaiba, valamint az IoT eszközök segítségével működő egészségügyi digitalizációs és predikciós rendszerek működésébe.

  • Zalai Gábor - Metrodom: Strukturált hálózatok a lakóparkokban és "gigatársasházakban" - Lehetne-e jobban?
  • Túróczy Bertalan - MediPredict: Digitalizálható-e az egészség?
  • Dr. Kollár Csaba - ÓE BDK: AI és épületüzemeltetés - Családi háztól az okos városokig
     

Média - Vízállásjelentés a médiafolyamok világából, Bordás Csaba MediaKind, Dóbé Sándor
Idei média szekciónkban a médiafolyamok – streaming media – által utalt TV és média piac üzleti és technológiai újdonságait, irányzatait járjuk körbe. Körképünk egy hazai és nemzetközi piaci kitekintéssel kezdődik, ami segít majd ráhangolódni az izgalmas témákat kiveséző előadások témáira. Az első ilyen izgalmas piaci trend az OTT platformok élő TV platformokká válása és az ehhez köthető jelentős változások a piaci szereplők és üzleti modellek tekintetében. Mivel a médiafolyamok nagyon jól alakíthatóak és testreszabhatóak, ez a testre szabott és célzott hirdetések piacának berobbanását is előrevetíti. Hogyan alakul a hazai célzott hirdetési piac, mennyire áll készen ez az ökoszisztéma a streaming TV átalakulásra? Ezt járjuk majd körbe a második részletező témánkban. Bármilyen szolgáltatói streaming TV-média platform alapja továbbra is a backend, a háttérrendszer, ami a kapcsolat és koordináció a különböző komponensek között. Egy ilyen, utolsó generációs backend felépítésébe és szolgátatásaiba vezetjük be a hallgatóságot a szekció záróelőadásásban.

  • Szabadszállási Tibor - 4iG: Merre tovább TV platformok?
     

Infrastruktúra fejlesztés, Ökrös Imre, 4iG
A szekció az Infrastruktúra fejlesztés kérdéseit tárgyalja elsősorban a szolgáltatók szempontjából, Magyarországon, régiós kitekintéssel. Ebben a szekcióban lehetőség nyílik egy áttekintő képet kapni a jelen és a jövő Infrastruktúra működési modelljeiről valamint konkrét kiemelt fejlesztésekről. Az érintett Infrastruktúra területeket széles körben értelmezzük, fix és mobil hálózat, cloud infra, tornyok - site-ok, adatközpontok. Hangsúlyosan áttekintjük az Infrastruktúra területet érintő EU-s aktualitások hatásait. Hogyan ítélik meg a szolgáltatók az EU White Paper-ben felvetett kihívásokat 5G, optikai hálózat fejlesztések állapota, piaci szétszabdaltság, vagy éppen a tenger alatti kábelek biztonsága tekintetében? Mennyire értünk egyet a pillérekben megfogalmazott javaslatokkal? Milyen konkrét hatásai, következményei lesznek a Gigabit Infrastructure Act-nek? Lesz e valódi szabályozási, jogi akadálymentesítés amely elősegíti a gyorsabb, olcsóbb, egyszerűbb optika és az 5G fejlesztéseket? 2030 közelsége - időben jön e mindez? Milyen támogatási modellek, lehetőségek láthatóak előre a versenyképesség érdekében?

AI/ML a távközlésben, Kovács Benedek Ericsson
 

A 6G Hálózatok Jövője: Innováció és Lehetőségek, Gecse Mariann, Huawei
A következő generációs mobilhálózat, a 6G ígérete az 1 Tbps sebesség, 2030-as kereskedelmi bevezetés, műholdas internet, a holografikus kommunikáció, kiterjesztett valóság az iparban, az egészségügyben, oktatásban vagy az ultra-pontos helymeghatározás, az intelligens városok és az összekapcsolt eszközök még szélesebb körű integrációja. Az előadások során megísmerjük a 6G kihívásait, jelenlegi állását és perspektíváját, azt, hogy milyen technológiák teszik lehetővé és a fenti várakozásoknak valóban eleget tesz-e majd.